Ravinto

Teesejäni ruokailusta ja ravintolisistä. Saa käyttää tai olla käyttämättä vapaasti oman tahdon mukaan.
  • Unohda hömppäihmedieetit! Monipuolinen ruokavalio on ainoa metodi millä ihmisen keho toimii kunnolla. Varsinkin jos käy edes vähän kuntoilemassa, karppaukset ja atkinssit voi unohtaa saman tien, virta loppuu nopeasti eikä olo varmastikaan ole hyvä. 
  • Syö sen verran kuin kulutat, 4-6 krt päivässä jos se vain on mahdollista. Nykyään lähes jokaisessa pakkauksessa on tarkat tuoteselosteet, olennaisen infon niistä poimii nopeasti jos vain haluaa. Painonpudotukseen järkevin resepti on tinkiä hiukan kerta-annoksen koosta, mutta syödä niin usein, ettei missään välissä ehdi tulemaan nälkä. Silti on virtaa koko ajan, jaksaa harjoitella ja palautuu suorituksista aivan normaalisti.
  • Viimeiset tutkimustulokset osoittavat ettei sillä ole mitään väliä, mistä energiasi saat, kokonaisenergiamäärä ratkaisee. Siis jos haluaa pysyä kunnossa tai vaikka nipsaista pari kiloa pois. Kaikki rasvainenkin ruoka ja herkutkin ovat siis ruokalistalla!
  • Kuitua ja proteiinia. Energiamäärän lisäksi ainoat asiat joihin itse kiinnitän huomiota. Molempia käytännössä yritän saada mahdollisimman paljon, koska ruuan kerta-annos ei ole järin suuri esim 5 krt/pv ruokaillessa. 
  • Jos haluaa palautua kunnolla rasituksesta, pitäisi saada n 150g proteiinia päivässä. Elimistö pystyy hyötykäyttämään vain n 30g annoksen kerralla, 5x30=150. Tarkoittaa sitä, että pitäisi syödä vähintään 5 krt/pv ja jokaisella ruokailulla saada jonkun verran protskua. Esim lihaa, kanaa, kalaa, rahkaa, raejuustoa tai muita maitotuotteita, ei tämäkään vaikeata ole kun hetken viitsii asiaa miettiä.
  • Liian suuret kerta-annokset eivät valitettavasti toimi, jos haluaa voida hyvin ja pitää kehostaan huolta. Jos syöt vain 1-2 krt/pv, sokerien ja energiamäärien heilahtelut ovat turhan suuria, rasva ei tahdo palaa missään vaiheessa, puhumattakaan kehon palautumisesta.
  • Älä syö myöskään liian vähän. Sekin on epäterveellistä ja eritoten olet väsynyt koko ajan. Kaiken lisäksi monien tutkimusten mukaan keho tuottaa suojatoimenpiteenä rasvaa jos energiamäärät ovat liian alhaalla.
  • Jos haluan pudottaa painoa vähän nopeammin, helppo keino on lyhyt aamulenkki ennen aamupalaa. Puoli tuntia hiukan rasittavaa liikuntaa riittää hyvin, rasvanpoltto alkaa heti aamusta, ja jos pitää ruuan kerta-annokset järkevinä, rasva palaa tasaisesti muun energian mukana koko päivän.
  • Ravintolisät yms ovat ok, jos haluaa tilapäisesti esim painonpudotuksen yhteydessä varmistaa hivenaineiden saannin. Tällä ei kannata korvata monipuolista ruokavaliota.
  • Varsinkin paljon kuormittavan suorituksen jälkeen olisi hyvä saada jotain proteiinia sisältävää ruokaa/juomaa 30 min sisällä rasituksen päättymisen jälkeen, jotta palautuminen lähtee kunnolla käyntiin. Tästä lähes kaikki tutkimukset ovat yhtä mieltä, ja omat kokemukset tukevat asiaa. Tämä on yleisesti laiminlyöty osio, varmaankin siksi koska se vaatii useimmiten jotain erikoisjärjestelyitä. Onneksi yksittäispakatut protskujuomat ja -patukat ovat muuttuneet koko ajan paremmiksi ja halvemmiksi. Melko harva muu proteiinin lähde selviää lämpimässä paria tuntia kauempaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti