Tahko Ironman 15.8.2015

Maailman pohjoisin täyden matkan triathlon: 
3,8km avovesiuinti + 180km pyöräily + 42,2km juoksu

Kisan tiedot linkistä: Finntriathlon Tahko 15.8.2015

15.8.2015: Kisapäivän raportti:

Tästä linkistä kisapäivän raporttiin! 

Jostain syystä Blogger ei ainakaan omassa koneessa aukaissut tätä alasivua kunnolla, kun yritin kaiken sisällön laittaa tännekin erikseen.

Kisaennakko 14.8.2015:

Jännitys tiivistyy, noin 20h aikaa starttiin. Eilen saavuin kisapaikalle TCC:n Virjojen kyydissä, matkalla oli hyvää aikaa jutella viimeisien tuntien valmistautumisesta, kisan ruoka- ja juomahuolloista, varusteiden hienosäädöstä, jne. Sattuipa radiostakin sopivasti tulemaan Peltsin ohjelma, jossa oli vieraana huomennakin starttiviivalla oleva Teemu Lemmettylä (mm Norsemanin 1. suomalaisena suorittanut triathlonisti), Hagqvistin Antti ja Megamanit, jotka on jo täällä jo kaksi täyttä matkaa suorittaneet 6.pv aikana hyvän asian puolesta. Oma huolto-, kuvaus- ja kannustusjoukko saapuu tänään illalla maisemiin, saa mökillekin illaksi vähän eloa, eikä tarvitse täten yksin jännittää viimeisiä hetkiä kisan alla.

Tahkon keskus to-iltana

Tahkolla tehdään ylivoimainen osanottajaennätys täydelle matkalle koskaan Suomessa, n 270 kisaajaa starttaa raastavaan urakkaan huomenna klo 8:00. Kokonaisuudessaan kisaajia (myös 1/4 ja 1/2 matkat) on lähes 1000. Vaikkei reittiprofiili "ihan" tuota Norsemanin urakkaa vastaakaan, niin Tahkon maasto on kaikkea muuta kuin tasainen, eikä siksi ole kokeneemmille kisaajillekaan paras paikka tehdä ennätyksiä. Nousua kertyy pyöräilyssä lähes 2000m ja juoksussakin ilmeisesti 7-800m vielä tämän päälle. Hyvä paikka siis aloittaa tämä leikki, alla kun on vasta pari sprinttimatkan koitosta.

Kisapäivän ohjelma

Oma fiilis on hyvä, kaikki paikat ja varusteet on kunnossa, tässä nyt vaan lepää, odottaa ja jännittää. Isosti ja kovasti. Viime yönä lämpötila laski noin 3,5 asteeseen, onneksi ensi yön ei luvata olevan aivan näin kylmä. Aamuksi on luvassa aurinkoista +10 asteen keliä, joka nousee päivällä noin +18 lukemiin. Tuulta suoraan pohjoisesta, noin 3-4 m/s. Pohjoistuuli tuo Tahkonlahdelle pienen aallokon uintiin, ja sivumyötäisen-/vastaisen puhalluksen pyöräilyyn. Melko ihanteelliset lukemat kuitenkin, ei valiteta yhtään jos tuo tulee pitämään kutinsa. Tullee vaatimaan pyöräilyn alkuun irtohihat, ei sen kummempaa.

Tässä arviolta vain reilu puolet päivän ravinnosta

Syödä ja juoda pitää kisan aikana PALJON, arvio kulutuksesta on noin:
- 12-14 litraa vettä/urheilujuomaa
- 25-30 energiageeliä, 10-15 energiapatukkaa, banaania, suolakurkkua, jne
- suolatabletteja, magnesiumia, rasvaa, laastaria...

3,8km uinnin maali

Pyöräilyssä (180km) on järjestäjän juomahuolto, geelit&patukat ja vararenkaat jne pitää kantaa mukanaan itse.  Pyöräilyssä on lisäksi toki beesikielto, jota valvotaan (min 10m väli edellä ajavaan), formuloista tuttuja stop&go-rangaistuksia on luvassa jos sääntöjä rikkoo toistuvasti. Oma huolto on sallittu vain juoksuosuudella 6km ja 16km kohdalla. Tosin huoltopisteitä on niin hyvin, ennalta en edes tiedä mitä oma huolto voi tähän päälle tehdä. Tosin kisassa voi sattua mitä vain, urakan rasituksia ja sattumuksia voi nyt vain arvailla. Kokemus tästä on ennakkoon pyöreä 0.

Arviolta 13-14 tuntia metsästän tätä näkymää huomenna

Loppuun reittiprofiilit ja onnentoivotukset kisakumppaneille, erityisesti Tawast Cycling Clubin seurakavereille! Ja SUURENsuuri kiitos huollolle jo etukäteen huomisesta, kannustusta ja psyykkausta tulen totisesti tarvitsemaan arviolta noin 13-14 tunnin urakkani aikana. Kovin paljon toivon, että saavutan maalin omin avuin jossain vaiheessa ulkoisen ja sisäisen hämärän saapuessa illalla.

3,8km uinti 2. kierroksena Tahkonlahdella

180km pyöräily, tämä siis 4.kierroksena (kuvassa puolet)

42,2km juoksun kartta, 4 lenkkiä

Juoksun 10km lenkin profiili (nousu yht n 800m)

15.6.2015 Starttiin 2kk, jännittää, pelottaa:

Vanajanlinnan sprintin jäljiltä olo on kaksijakoinen, uintisuoritus oli umpisurkea, mutta toisaalta pyörä kulki hyvin ja juoksu reippaasti kevyemmin kuin uskalsin odottaa. Kooste Vanajanlinnan kisasta tästä linkistä: Finntriathlon Vanajanlinna 14.6.2015.

Matkat toki olivat reippaasti lyhyemmät, kuin 2kk päästä. Uida pitäisi 4x pidemmälle (3,8km), mikä aiheuttaa tällä hetkellä suurimmat murheet mieleen (aikaa kulunee 1,5-2 tuntia). Uinti itsellään alkaa jo edes hiukan kulkea, mutta kisakokemukset ryhmässä uimisesta ovat olleet totaalisia floppeja. Totuuden nimissä täytyy myöntää että uinnin talviharjoittelu oli umpisurkeaa, sisäaltaassa vierailin 10 kertaa tammi-toukokuun aikana. Siispä nyt tiukkaa treeniä seuraavissa maisemissa:

Ahveniston Olympia-allas (lämmitetty, 26 astetta)

Kotoinen Katumajärvi (15 astetta kirj.hetkellä)

Pyöräilyosuus on vaivaiset 9x pidempi kuin Vanajanlinnassa. 180km on kova pätkä 3,8km uinnin päälle, varsinkin Tahkon-Nilsiän mäkisillä teillä. Näissä kisoissa on tasapuolisuuden vuoksi peesikielto, joten keneltäkään ei tule vetoapujakaan matkalla. Tämä 6-7h osuus ei huoleta suuresti, kevättalvella tuli hiihdettyä polvileikkauksen jälkeen kohtuullisesti ja hyviä pyörälenkkejä on takana sentään jo jokunen. Kilometrejä ei ole kertynyt kylläkään ihan mahdottomasti.

Sa Calobra, Mallorca, täältä haettiin kovuutta keväällä

Sitten jos uinnista 3,8km & 1,5-2h selviää hengissä, ja on pyörittänyt kampea 180km & 6-7h, on jäljellä "enää" marathon. Niinpä niin, aivan hullua. 42km juoksuun aikaa kulunee jotain 5h, riippuen täysin kuinka puhki on edellisten osuuksien jäljiltä.

Juoksu tulee jäämään jonkinlaiseksi mysteeriksi, polvi (kierukka&rustopinnat) kun on siinä kunnossa, ettei ortopedi suositellut sitä enää ollenkaan. Siispä melko pienellä harjoittelulla tähän osuuteen lähdetään, jottei polvea ainakaan riko ennen koitosta. Tavoite on tehdä jokunen pitkä J/K lenkki, varsinaisen juoksuharjoittelun jäädessä lyhyemmiksi vedoiksi pehmeällä alustalla. Nämäkin pääasiassa pyöräilyn päälle.

Siinäpä sitä, vaikka jännittää, niin positiivisin mielin mennään eteenpäin. Sprinttimatkojen startteja ennen Tahkoa tullee vielä kaksi: Hollolan Maastotriathlon 12.7. ja Hauhon Jokamiestriathlon 5.8., joka toimii samalla viimeisenä kovana harjoituksena ennen starttia 15.8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti