torstai 28. maaliskuuta 2013

Jännittäviä hetkiä tien päällä

On erittäin mielenkiintoista olla ohituskaistalla, matkalla pohjoiseen pääsiäisen viettoon, ajatellen että menenpä vielä tuon auton ohi, kun hyvin ehdin. Sitten jostain päin konepellin alta kuuluu "POKS", ja autosta katoaa tehot saman tien.

Ensimmäinen ajatus oli supisuomalainen voihan Vi...deo. Vaaratilannetta ei tästäkään aiheutunut, sujuvasti ohjaus ohitettavan auton taakse, tunnustellen liikkuuko auto enää mihinkään. Liikkuihan se, mutta tehoja oli pelissä melko niukasti, jopa vähemmän kuin japanilaisissa autoissa on normaalisti. Ja se on vähän se.

No, leikki sikseen. Ei meinaan paljoa naurattanut. Juuri olin saanut autoni takaisin pajalta, kun siihen vaihdettiin laturi, akku ja öljyt. Kaiken piti olla kunnossa pohjoisen reissua varten. Ensimmäinen ajatus tietty oli, että Ruka jää haaveeksi, matkaa kun oli taitettu vain n 200km.

Auton kojetaulussa ei yksikään merkkivalo syttynyt, eikä lämmöt nousseet, ja autolla pystyi kuitenkin ajamaan, vaikkei se tosiaan mikään raketti enää ollutkaan. Mutta jotain toivoa tämä herätti, mieleeni tuli että ehkäpä sieltä on vain turbo pois pelistä, koska auto liikkuu, mutta teho on kadoksissa. Ja kun tiesin että autoon on juurikin turbo vaihdettu vähän aikaa sitten edellisen omistajan toimesta, en jaksanut uskoa että se olisi nyt jo hajonnut.

Soitinpa sitten samaiselle ihmiselle, joka oli juuri autoani laittanut. Hänkin ihmetteli hetken, mutta sitten syttyi lamppu pään päällä. Kuvailtuani kyseistä "POKS"-ääntä, ja auton käyttäytymistä, sieltä tuli ajatus, että turbon ahtopaineletku on irronnut, tai hajonnut. Ei kun auto sivuun ja pellin alle ihmettelemään.

En ole maailman kovin greasemonkey, mutta löysin kuin löysinkin irronneen letkun pään, ja onneksi kiristinkään ei ollut hukkunut. Sitten hanskat käteen (kun moottorissa on melko paljon kuumia osia), ruuvari takarontista, letkun pään puhdistus, ja kiristys takaisin paikalleen.

Suuri ihmetyksen helpotus, ja melko leveä hymy pääsi ilmoille, kun todettiin että autohan piru vie toimii taas. Mitään ei ollutkaan mennyt edes rikki, ja matka pääsi jatkumaan vain pienen tauon jälkeen. Mutta kaikenlaista sitä voi reissuilla sattua. Nyt pää tyynyyn ja aamulla vetämään telemarkkia rinteeseen.!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti