maanantai 23. syyskuuta 2013

Sauvarinnettä Rukalla

Rantakuntoon kesäksi 2013-projekti floppasi pahasti, joten tänään alkoi rantakuntoon edes talveksi 2013/14-projekti. Eilen ajeltiin Rukalle, jossa olisi tarkoitus viettää (vähän turhan kauan odotettu) ensimmäinen kesälomaviikko reenailun ja rennosti ottamisen merkeissä. Mukana on lenkkarit, sauvat, maastopyörät ja golfkamat, joten sohvalla ei tätä lomaa ole aikomus todellakaan viettää.

Rukan uusittu sisääntuloväylä

Ensimmäisen päivän epistolana oli sauvarinne, joka on osana syksyn 10-kerran mäkiharjoitusta. Tämä reenisarja on ohjelmassani jo 4. vuotta putkeen, ja on erittäin hyvä valmistautuminen hiihtokauteen. Tänä vuonna tämä 8-10 viikon setti olisi tarkoitus suorittaa sauvarinteen ja maastopyöräilyn sopivana risteytyksenä. Ensimmäinen harjoitus oli jo viime viikolla Aulangolla, 6 nousua maastopyöräillen.

Alkuverkka vakijuomapaikan maisemissa

 Ensimmäinen nousu takana

Onhan se tietenkin vähän erilaista nousta mäkiä täällä, kuin vähän etelämpänä. Normaalisti Kalpalinnan tai Aulangon mäki kestää n 4 minuuttia reippaasti kävellen. Nyt ensimmäinen nousu otti reilun 12 minuuttia. Sää oli todella vaihteleva, välillä paistoi aurinko, ja välillä tuli vettä lähes vaakasuoraan. Reidet olivat hiukan ihmeissään kosteassa ja tuulisessa säässä, joskin harjoitus itsessään niihin varmaan säätä enemmän vaikutti.

 Toinen nousu "vain" 7 minuuttia

Tarkoitus oli nousta reenisarjaan sopivasti 7x "etelän nousu" eli n 4 min. Tämä luonnollisesti piti suhteuttaa siis Rukan oloihin kokonaisminuuteiksi, hiukan pyöristettynä lähdettiin tavoittelemaan 30 minuutin kokonaisnousuaikaa. Samassa mäessä näitä ei tietenkään tehty, vaan haettiin vaihtelua maisemiin ja alustaan. Toinen nousu Maston huipulle vei reilun 7 minuuttia.

Kolmas nousu tiedettiinkin sitten jo viimeiseksi, takaisin Rukan huipulle kesti reilun 11 minuuttia. Kuten alla olevasta väliaikataulukosta voi laskea, aika täsmälliseksi sitä on iän tuoman kokemuksen myötä oppinut. Kokonaisnousuaika 29min ja 59,5 sekuntia. Näsäviisas sanoisi että eihän se 30 minuuttia edes täyttynyt...

Suunto Ambit2:n tarkkaa dataa

Reitti ja korkeuskäyrä


Harjoitus ei verryttelyineen vielä kovinkaan rankka ollut, mutta sitäkin mieluisampi näissä puitteissa. Kokonaisuudessaan sain päähäni jo 3 vuotta sitten tehdä tämän 10 kerran setin seuraavasti: 1. kerta 6 nousua, lisäten nousujen määrää 1:llä per viikko aina 5. kertaan saakka, jolloin vuorossa on 10 nousua. 

Tämän jälkeen nousumäärää ei enää kasvateta, vaan aletaan lisäämään tehoa. 6. kerralla vedetään viimeinen nousu täysillä juosten, 7. kerralla täysillä 2/10 nousua jne. Siispä viimeisellä 10. kerralla vuorossa on 10 nousua, joista joka toinen vedetään niin paljon kuin ukosta irtoaa. Voin kertoa, ettei se harjoitus ole enää helppoa nähnytkään. Eikä ole tarkoituskaan.

Ruka valmiusasemissa ensimmäistä pakkasyötä varten

Mutta toistaiseksi nautitaan maisemista, huomenna vuorossa on pitkä maastopyörävaellus. Eiköhän siitäkin jotain raporttia tule kirjoiteltua..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti