torstai 28. helmikuuta 2013

Jämin kooste

Jämi42 Ski poistui omalta välilehdeltään, laitan tänne koosteen ettei se huku bittien taivaaseen:

Jämi42 Raportti:

Odotettu Jämin hiihto on nyt takana, vuorossa ovat siis kootut selitykset miksei kulkenut paremmin. Tässä kuvia ja tunnelmia Jämiltä.

Saavuin paikalle hyvissä ajoin, n 1,5h ennen starttia, jotta pääsin aistimaan kisapaikan tunnelmaa kaikessa rauhassa. Koska tapahtuma on hyvin organisoitu, mitään ruuhkia ei ollut missään paikassa, vaan kaikki sujui hienosti järjestelyiden puolesta. Pidon kävin testaamassa, se normaali hermokerros piti vielä purkkia lisätä. Muutaman kuvan otto ja lähtöpaikalle odottelemaan matkaan pääsyä. Tunnetila oli hyvä joskin hiukan flegmaattinen, ehkäpä aikaisen heräämisen johdosta.

 N 400 suksijaa lähtölaukausta odottamassa
Ennen starttia vielä hymyilyttää, kuva by DJ A.Pajunoja

Starttiluvan saatua alkoi se armoton ylivauhtinen lykkiminen, kuten aina massalähdöissä. Olin jo lähtösuoran päässä aika kovilla, ja ensimmäisen alamäen koittaessa ymmärsin syyn, en pysynyt muiden perässä laskussa. Tässä vaiheessa kirosin etten ollut turvautunut ammattilaisien apuun voitelussa, vaan koittanut selviytyä siitä omilla vajavaisilla voidevarastoilla. Ei suksi silti mikään susihuono ollut ja pito oli aikalailla optimaalinen, jostain syystä tasatyöntö ei vain tuntunut yhtä vahvalta kuin normaalisti.

Ensimmäisen 5km aikana jouduin päästämään monia kanssamatkustajia ohitse, sykkeet oli taivaassa eikä suksi liikkunut toivotusti. Juuri kun ehdin ajatella, että no, hiihdellään nyt sitten rennosti vaan laturetkimoodilla, vatsalihaksilla töitä tehdän, niin tapahtui jotain odottamatonta: Aivan järjetön vatsakramppi ja pistos yhtä aikaa. Ja matkaa jäljellä 37km. Tätä en ollut hiihtoladulla vielä aiemmin kokenut.

Jouduin hiljentämään vauhdit kävylytasolle, odotellen pistoksen ohimenoa. Mutta se vain ei meinannut loppua millään. 10km kyltillä mietin vakaasti keskeyttämistä, koska tuska oli aivan järjetön. Jos hiihto ei olisi ollut triplan ensimmäinen osio, olisi lappu rinnasta varmasti lähtenytkin. Yritin juoda ensimmäisessä huollossa paljon vettä, jospa se vaikka helpottaisi.

Onnekseni kipu alkoikin hellittää vähitellen, tosin muistuttaen aika ajoin terävin vihlaisuin olemassaolostaan. Hiihtämisestä ei tahtonut tulla yhtään mitään, ja muutenkin löysä kaveri alkoi hiihpumaan jo velton puolelle. Sykkeet pysyivät taivaassa, vaikkei maisema vaihtunut kovinkaan vilkkaasti, jonkinlainen elimistön lukkotila oli siis valloillaan. Matkan aikana ehdin pohtia syytä tähänkin, mutta mitään varsinaista ratkaisua en löytänyt. Juoma oli samaa tavaraa kuin ennenkin, eikä sen kanssa ole ongelmia ollut. Ruokailut oli hoituneet sopivasti, eikä ylitankkaustakaan ollut tehty. Lopputulemana päädyin yksinkertaisesti huonoon päivään ravinnon imeytymisen saralla.

Noin 30km kohdalla olo alkoi helpottaa vihdoin enemmän, ja uskalsin vääntää kaasukahvaa edes hiukan lenkkivauhteja kovemmaksi. Hyvältä ei tuntunut, mutta pakko oli yrittää edes hiukan saada takaisin antamaani kymmenien minuuttien tasoitusta alkumatkasta. Loppumatkan odottelin vain maalivaatetta ja sitä että pääsen esittämään maailmanluokan loppuvenytykseni kansan hurratessa.!

Maaliviiva tuli kuin tulikin vastaan, vaikka sitä matkalla ehti useasti epäillä
Podium jäi haaveeksi hienoisella puolen tunnin marginaalilla, onneksi voittaja oli sentään hallitseva 50km kuninkuusmatkan suomen mestari, eikä mikään kisaturisti

Tapahtuma itsessään oli hienosti järjestetty, siitä suuri kiitos kisaorganisaatiolle.! Ladut oli mahtavassa kunnossa, ja profiili on mukavan leppoisa, senkin puolesta tapahtuma sopii kaiken tasoisille suksijoille, suosittelen.!

Ensi vuonna tulen hiihtoon varmasti uudelleen, suoritukseenkin onnistuin jättämään sopivasti parannettavaa. Sitä ennen toki tulee tultua Jämille ainakin triplaan kuuluviin 84km MTB:hen ja 21km maastojuoksuun. 

Loppuun laitetaan päivän sydänkäyrät ja muu statistiikka Suunnon Ambitin ja Movescount.com:n kertomina:

Kovilla oli mies siis lähes koko matkan passailusta huolimatta. Mittari antoi myös vinkkiä, koska olisi hyvä mennä ladulle seuraavan kerran:


Tuskinpa maltan torstaihin saakka pitää suksia silti autotallin nurkassa...

Kisan tulokset löytyvät täältä: Jämi42 Ski tuloksetJämi42 Ennakko:

Ensimmäinen suurempi tähtäimeni 2013 kaudella on Jämi147 Triplaan kuuluva Jämin 42km hiihto perinteisellä tyylillä, joka starttaa la 16.2.2013 klo 11. Itse lähden lähinnä ylittämään itseni, en niinkään kilpailemaan muita vastaan. Kärjessä kuitenkin mennään liian kovaa tällaiselle ehtoopuolen kuntoilijalle.

Tälle sivulle tiivistän tapahtumasta kaiken oleellisen tiedon: reitin, profiilin, voiteluvinkit, valmistavat harjoitteet, tankkauksen, suunnitelman juomahuollosta matkan varrella, raportin ja kuvia tapahtuman jälkeen sekä palauttavan harjoitteen. Seuraa sivua joka päivittyy matkan varrella tapahtuman lähestyessä.

Reitti (suurenna kuvaa klikkaamalla):
 Profiili ja huoltopisteet:

Voiteluvinkit: Luisto: Sininen LF, Violetti HF, pulveri. Pito: 0 - -2 purkki.

Valmistavat harjoitteet: Tammikuussa on tärketä tehdä edelleen pitkiä lenkkejä, mutta myöskin tehoharjoituksia. Niiden ja levon oikea suhde on se yksinkertainen resepti mikä kehittää. Pelkkä junnaaminen tasavauhdilla ei muutenkaan ole kannattavin ratkaisu, jos kuitenkin käy lenkillä säännöllisesti. Pieni rytmitys lisää kuntoiluun myös mielenkiintoa. Helmikuun suunnitelma:
- La 2.2. V 2h PK
- Su 3.2. P 1,5h VK/MK, lähes kisavauhtinen reeni, kisajuoman testaus
- Ma 4.2. Lepo
- Ti 5.2. P sprintti, Janan sarjahiihto
- Ke 6.2. V 2h PK
- To 7.2. Uinti + sali, jaloille lepo
- Pe 8.2. P 1h PK + 5x2min ylämäkivedot, hapotusreeni
- La 9.2. V 2h ala-PK
- Su 10.2. P 2h ala-PK
- Ma 11.2. Hieronta
- Ti 12.2. V 6km Janan sarjahiihto
- Ke 13.2. P 0,5h palauttava
- To 14.2. V 1h ala-PK, jokunen lyhyt veto + Hiilaritankkaus
- Pe 15.2. Lepo + Hiilaritankkaus
- La 16.2. klo 11 Jämi 42 SKI !!!

Tankkaus: Parin päivän hiilaritankkauksella mennään, eli to ja pe hiilihydraattia normaalia enemmän pitkin päivää. Pe-ilta ja La-aamu normaalit ruuat ja juomat. Vitamiinit, hivenaineet ja magnesiumin syön tehostetusti kisaviikolla.

Juomahuolto matkan varrella: Luulisin että CamelBak (juomareppu) selässä mennään, tukeuden järjestäjän huoltoon tarvittaessa lopussa (alkumatkasta huoltopisteitä on turhan harvoin). Matkaan varaan myös suolatabletteja ja energiageelejä, koska taipumusta kramppailuun löytyy. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vähintään 20min välein pitää juoda säilyttääkseen suorituskykynsä. Vauhdista sitten riippuu, mitä tämä väli tarkoittaa matkassa. Omalle keholle soveltuva juoma on tärkeätä testata ennen tapahtumaa jonkun pitkäkestoisen rasittavan suorituksen yhteydessä.

Linkki järjestäjän sivuille: Jämi42 SKI

Haasta sinäkin itsesi lisäksi vaikkapa työkaverisi mukaan hauskaan ja hyvin järjestettyyn tapahtumaan.!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti